Vôňa ženy po pôrode

Čuch a chuť sú vývojovo naše najstaršie zmysly. Schopnosť cítiť považujeme za samozrejmú. O tom, že to s tou samozrejmosťou nie je len tak, nás ale presvedčil Covid.

Cítiť vôňu je pre našu orientáciu veľmi dôležité. Napr. vtedy, keď nás čuch varuje pred nebezpečenstvom skôr ako zrak alebo sluch. Čuch úzko súvisí so schopnosťou rozpoznať chuť. Ak niečo ucítime alebo ochutnáme, hneď sa spúšťa v našom tele množstvo dôležitých reakcií.

Najmä u novorodencov a malých dojčiat je čuch dôležitý v kombinácii s ich ďalšími vrodenými schopnosťami. Nemajú tak dokonale vyvinuté zmysly ako zrak a sluch, ale čo sa týka čuchu, chuti a hmatu, dokážu ich dokonale využiť. Len im v tom nesmieme brániť a orientáciu v prostredí mimo mamičkino telo tak komplikovať napr. tým, že ich mamička pletie rôznymi neprirodzenými vôňami v podobe mydiel, sprchových gélov, dezodorantov, parfumov.

Žena sa chce cítiť najmä po pôrode komfortne. Po namáhavej pôrodnej práci je upotená, genitálie, brucho, hrudník, prsia má zašpinené od hlienov, niekedy aj ľahko krvavých, plodovej vody a mazu.

Väčšina žien prijíma novonarodené dieťa na svoje telo (bonding), tak ako sa narodí, bez zbytočného utierania alebo kúpania. Teší ju kontakt kože na kožu. Čo môže byť väčšou odmenou po pôrodnej drine, ako mať svoje dieťa pri sebe v náručí, hriať ho vlastným telom, vnímať jeho teplo a VÔŇU! Nechať ho, aby si ju prvýkrát ovoňalo, aby ochutnalo jej bradavku.

Rovnako tak príjemné pocity vníma dieťatko.

Keď však žena môže do sprchy, je šťastná. Voda zaženie únavu, prinesie upokojenie. Čistá voda. Najlepšie bez mydiel v akejkoľvek forme s umelými vôňami. Tie by výrazne ovplyvnili a vlastne zmiatli dieťatko pri tom, keď bude hľadať bradavku, keď bude potrebovať pokoj na tréning satia, keď sa bude sústrediť na svoju ťažkú prácu pri dobývaní materského mlieka z mamičkinho prsníka.

Keď žena použije telovú kozmetiku a najmä dezodorant na báze prírodnej, bylinkovej, ktorá so sebou nenesie výraznú vôňu (prakticky nevonia), bude sa cítiť dobre ona aj jej dieťatko.

S čuchovými a chuťovými vnemami máme spojený rad príjemných zážitkov od najútlejšieho detstva. Vlastne už z vnútromaternicového vývoja, z pobytu u mamičky v brušku. Už tam vieme používať čuch a chuť. A keď sa narodíme, spoznáme svoju mamu hlavne po čuchu!

Zdroj: Mgr. Jana Křemenová, porodná asistentka

Späť do obchodu