Šestonedelie ako cesta od eufórie cez blues k realite

O šestonedelí sa hovorí málo. Naopak o tehotenstve, pôrode, o dieťati sa hovorí veľa ... a o jeho mamičke už menej.

Áno, pôrod je dôležitý. Ale TO, čo sa deje POTOM, je z určitého uhla pohľadu ešte dôležitejšie.

Z pohľadu dĺžky trvania: oplodnenie je dielom okamihu, tehotenstvo trvá 40 týždňov, pôrod niekoľko hodín. To, čo nastane po ňom, trvá, keď to preženieme, 25 rokov. Najintenzívnejšie prebieha šestonedelie a prvý rok života dieťaťa a s dieťaťom.

S pôrodom prichádza obrovská sila zodpovednosti vyplývajúca zo starostlivosti o dieťa/deti

Pokiaľ sa o šestonedelí hovorí, tak skôr negatívne. Ako vyzerá telo ženy po pôrode, čo ovisnuté brucho, prsia sú jedna veľká komplikácia, nevyspatie, únava, zmätok v hlave aj v celej rodine.

A pritom – ako keby to bolo samozrejmé, porodiť a starať sa o dieťa

V dobe, kedy ženy podávajú výkony študijné, pracovné, športové, kariérne ... skrátka všetko zvládnu, poradia si. Na všetko sú postupy, návody, manuály, stroje, prístroje, programy, všetko sa ovláda prstom na dotykovej obrazovke ... je tu dieťa, pre ktoré z toho neplatí nič.

Paradoxne, profesionálne úspešné ženy sa cítia neúspešné v materstve. Oceňované v profesionálnom prostredí teraz necítia ocenenie za najťažšiu prácu, ktorú kedy vykonávali.

Ženy väčšinou hodnotia šestonedelie ako obdobie osamenia, neporozumenia sebe, dieťaťu, málo pochopenia z okolia. Ako rozčarovanie z toho, ako naivne si predstavovali budúcnosť zaliatu radosťou z dieťaťa a aká nakoniec bola realita.

Pozornosť je sústredená na dieťa, ako matkina, tak i tých druhých

Šestonedelie – alebo nebyť na všetko sama

Doprajte svojim blízkym, aby vám pomohli. Nebráňte sa pomoci a nemyslite si, že len vy jediná ste tá najlepšia, nezastupiteľná, nenahraditeľná ... Aj otecko, babička môžu popestovať, kúpať, ísť na prechádzku. Nebojte sa obrátiť sa na dôveryhodnú osobu (laktačnú poradkyňu, pôrodnú asistentku) s prosbou o pomoc, o radu, hoci aj opakovane. Najmä prvé materstvo je prirodzene spojené s neskúsenosťou, neistotou, s nízkym materským sebavedomím.

Prvé dny po pôrode i žena potrebuje byť obklopená starostlivosťou a láskou, aby ju sama mohla dávať

Potrebuje byť, obrazne povedané, popestovaná, aby aj ona mohla pestovať. Potrebuje byť uisťovaná v tom, že je skvelou matkou, ktorá sa zo všetkých síl snaží dať svojmu dieťaťu bezpečie a istotu.

Oceniť, pochváliť, podporiť – to nič nestojí a pôsobí to zázračne! Žena prijíma svoju novú rolu mamičky, jej sebavedomie stúpa, schopnosť pochopiť potreby dieťaťa rastie, dieťa je v jej starostlivosti pokojnejšie...

Mladá rodina začína fungovať v novej realite...

Všetko chce čas, trpezlivosť, toleranciu

Mať čas nielen pre dieťa, ale aj pre seba. A rodičia i pre seba navzájom!

Pochváľte sa a poďakujte si a zase sa pochváľte a poďakujte si a opäť sa pochváľte a poďakujte si ... buďte vďační za to, čo sa vám podarilo a tešte sa na ďalšie dni – čo nové vám prinesú, čo nové sa naučíte, čo nové vám ukáže vaše dieťa.

Skúsme si predstaviť šestonedelie inak, a tým sa naň lepšie pripraviť

Šestonedelie prichádza po tehotenstve, najlepšie po tom, čo končí pôrodom v čase okolo očakávaného termínu. Je to čas, ktorý telo aj duša ženy potrebuje k tomu, aby sa vyrovnalo s mnohými zmenami.

  1. Očistenie maternice formou z počiatku hojných krvavých očistkov – krvných zrazenín, ktoré sa časom menia v objeme, množstve, zložení s cieľom vymiznúť úplne.
  2. Zavinutie maternice – kedy z váhy okolo 1 kg sa zmenší na pôvodných asi 70 gramov a uloží sa v správnej polohe presne tam, kam správne patrí medzi orgány malej panvy.
  3. Aktivácia mliečnych žliaz, rozvinutie laktácie a dojčenie – zvládnutie dojčenia nie je jednoduché ani pre mamičku, ani pre dieťa, i keď obaja na to majú tie najlepšie predpoklady. Laktácia aj dojčenie neznamenajú hneď komfort, ale skôr veľký diskomfort, ktorý sa postupom času mení na veľký benefit pre mamičku aj dieťa.
  4. Vzájomné prepojenie maternice a mliečnych žliaz – pri priložení dieťaťa k prsníku sa intenzívne stiahne maternica, čím sa lepšie čistí a rýchlejšie zavinuje! Často je to spojené s nepríjemnými až bolestivými pocitmi v podbrušku.
  5. Masívna produkcia hormónov pomáha rozvoju laktácie a zavinovaniu maternice.
  6. Postupné hojenie pôrodom poranených genitálií alebo operačnej rany, a to vždy! Genitálie i po pôrode, ktorý šiel tzv. ako po masle, sú opuchnuté, prekrvené, s drobnými rankami. Veľmi citlivé.
  7. A čo tak ešte močenie a vyprázdnenie stolice! Vysoká citlivosť je práve v okolí vyústenia močovej trubice. Konečník a napríklad hemoroidy taktiež vyžadujú starostlivú jemnú hygienu a ošetrenie.
  8. Postupné ukladanie orgánov v tele ženy na „svoje pôvodné“ miesto. Brušná stena je výrazne oslabená!
  9. Rozbúrené emócie! Mamička aj dieťa sú veľmi citlivé, nestabilné a neisté bytosti. Eufória sa zmenila na blues. Plačlivosť, smutná nálada, podráždenosť, nepokoj. Je to normálny stav vyvolaný obratom o 180 stupňov, ako v psychickej, tak aj sociálnej oblasti.
  10. Krátkodobo pretrváva regres z tehotenstva. Niekedy je ťažké sa so ženou dohovoriť. Je vzťahovačná, nesústredená, duchom akoby neprítomná, nepamätá si „dobré rady“.

Tak napríklad aj preto nespomínajú niektoré ženy na šestonedelie v dobrom.

Zdroj: Mgr. Jana Křemenová, porodná asistentka

Späť do obchodu