Ako poznať, že pôrod začína?

Ženy v tehotenstve často premýšľajú, ako vlastne poznajú, že sa ich telo pripravuje na pôrod. Na začiatok je dôležité zdôrazniť, že väčšina žien tú zmenu naozaj spozná, aj keď predtým ešte nikdy nerodili. Je to niečo také zrejmé, že to ani nejde prehliadnuť. Príbehy o ženách, ktoré prišli do nemocnice a vôbec netušili, že sú tehotné a potom porodili, sú skôr výnimočné a nie tak časté, ako sa niekedy môže zdať.

Tiež sa ženy obávajú, že prídu do pôrodnice predčasne - čo sa stane, bude to hanba, že "to" nespoznali? Radšej dvakrát zbytočne, ako neskoro! Nebojte sa prísť vtedy, keď máte pocit, že sa „niečo“ deje, ale vy tomu dobre nerozumiete. Dostanete informáciu o tom, čo sa deje, ako sa darí vášmu dieťatku a čo napríklad môžete robiť v čase ďalšieho čakania na to, až to bude to "ono".

Ideálny začiatok pôrodu by mohol vyzerať napríklad tak, že žena je v období termínu pôrodu, cíti sa tak nejako "inak" ako pred pár dňami, občas "čosi tlačí, ťahá, pichá v podbrušku, okolo kostrče, v dolnej časti chrbta, zle sa jej spí, často sa budí, bruško sotva nesie, zle sa jej chodí aj sedí, tieto pocity zodpovedajú postupnému dozrievaniu pôrodných ciest – hrdla maternicového, zostupu dieťatka do pôrodných ciest.

K tomu sa môžu niekedy (ale nemusia) pridať aj poslíčkovia - informatívne kontrakcie maternice (nepravidelná činnosť maternice, sťahy, ktoré žena môže intenzívne pociťovať aj napr. niekoľko hodín a potom prejdú a nedeje sa nič). V tomto stave, keď už si hovorí, že možno "už", sa môže žena nachádzať niekoľko dní.

V deň D napríklad ráno alebo napríklad k večeru po celom dni plnom "príprav na bábätko" sa objavia najprv slabšie, ale rytmické a postupne sa zosilňujúce a pravidelne sa opakujúce kontrakcie maternice. Neustávajú, naopak sa stávajú stále viac „pracovitými“ a žena si začína uvedomovať, že prišlo to „ono“. Čaká doma, prežíva jednu kontrakciu a teší sa na ďalšiu, pretože vie, že bez nich sa jej dieťatko nenarodí. Zároveň prežíva veľmi zvláštne pocity, ktoré ju vedú k pokoju a k ešte väčšiemu prepojeniu so svojím dieťaťom, keď mu dáva najavo, ako budú spolupracovať.

Žena môže častejšie cítiť potrebu ísť cikať a hlavne môže ísť spontánne na stolicu – to si maternica robí miesto. Postupne môže dôjsť k spontánnemu odtoku plodovej vody – teplej, čírej tekutiny, buď v malom množstve (pokiaľ ide o postupný odtok plodovej vody) alebo väčšom množstve (pokiaľ dôjde k masívnemu odtoku). Maternica obvykle na masívny odtok vody reaguje zosilňujúcimi sa kontrakciami. Po odtoku plodovej vody si žena vezme už pripravenú tašku a so sprievodom odchádza do pôrodnice.

Pokiaľ nedôjde k odtoku plodovej vody, môže žena v pohodlí domova počkať, až sa kontrakcie zosilnia, napríklad na pravidelné intervaly po 5 minútach – pričom tu zohráva úlohu jej trpezlivosť, prah bolesti, pokoj partnera, vzdialenosť do pôrodnice a klimatické podmienky. Pokojná žena môže tráviť čas čakaním napríklad v sprche, prehrievaním a jemným masírovaním podbruška a chrbta. Môže si dať ľahkú desiatu, vypočuť si príjemnú hudbu, zatancovať si, predýchať kontrakcie... a tešiť sa na stretnutie so svojím dieťatkom.

Pôrod môže začať aj tak, že maternica je v pokoji, ale dôjde k odtoku plodovej vody. V takom prípade nie je vhodné čakať na kontrakcie doma, aj keď niekedy môžu prísť krátko po odtoku vody. Je lepšie vziať si tašku, partnera a vydať sa do pôrodnice. Plodová voda nikdy neodtečie naraz, ale bude postupne odchádzať aj cestou. Preto si žena vezme vložky a zabezpečí napríklad sedadlo auta. Vložky nemusia vodu dobre zachytiť.

Začiatok pôrodu je pre každú ženu individuálny. Každá by to popísala inak. To, čo ste práve čítali, je len jeden príklad toho, ako by sa to mohlo začať.

Zdroj: Mgr. Jana Křemenová, porodná asistentka

Späť do obchodu