Hygiena po pôrode – alebo čo vás čaká?

Celkovo nás čaká zmena o 180 stupňov

Prvé materstvo so sebou prinesie mnoho úplne nových udalostí do vášho, doposiaľ celkom pokojného, života. Budú vyžadovať veľkú trpezlivosť, budú skúšať vašu schopnosť prispôsobiť sa, budú prinášať vysokú mieru stresu, únavy, nevyspania, ale rovnako tak zažijete veľké množstvo radosti, šťastia a pohody.

Verte, že veľa žien pred vami prešlo šestonedelím cez všetky jeho úskalia víťazne, a tak ste práve vy tá ďalšia na rade. Netlačte na seba ani na dieťa a všetko sa na dobré obráti.

Šestonedelie - to je šesť týždňov. Preto si dajte čas na hodnotenie vašej úspešnosti, až skutočne uplynie

Zameriame sa na veľmi intímne problémy, ktoré k šestonedeliu patria. Na hygienu, na starostlivosť o seba samu a na telo aj na dušu.

Nová mamička svoju pozornosť zameriava prevažne na dieťa a na seba jej potom pochopiteľne nezostáva dosť času ani myšlienok.

Najmä v prvom materstve je to úplne bežné, normálne

Všetko je nové, neznáme, nevyskúšané. Žena si veľmi a veľmi potrebuje veriť - aj preto, aby jej mohlo veriť jej dieťa. Obaja potrebujú cítiť podporu zo strany svojich blízkych, aby pocity bezpečia a istoty pomáhali ich vzájomnému prepojeniu a ubezpečeniu sa, že obaja, matka i dieťa, vedia, čo majú robiť. Predovšetkým preto, aby sa dobre rozbehla laktácia a dojčenie.

Aby sa žena po duševnej stránke cítila viac a viac v pokoji a postupne sa dobre adaptovala na materstvo, potrebuje fyzický komfort napr. v oblasti hygieny, postupného nadobúdania fyzickej sily a pohody bez bolestí.

Na začiatku popôrodného obdobia cíti žena nepohodu v oblasti vonkajších genitálií, v súvislosti s vylučovaním moču aj stolice

Po pôrode dieťaťa i placenty sa začína očistný proces, kedy z maternice, ktorá musí byť bezpečne stiahnutá, odchádzajú krvavé očistky (hojné sú najmä v prvom týždni šestonedelia). Tie zachytávajú špeciálne popôrodné vložky. Určite sú potrebné väčšie ako bežné menštruačné.

Pretože sú vonkajšie genitálie po pôrode prekrvené, opuchnuté, s ľahkými rankami alebo tiež s väčším poranením či s nastrihnutím ošetreným stehmi, treba priložiť chladiace absorpčné vložky, ktoré akútne nepríjemné pocity upokoja.

Aby sa žene po pôrode dobre vstávalo a chodilo, je dobré najskôr opakovať chladiaci účinok vložky, veľmi jemne a citlivo oplachovať genitálie sprškou a až potom sa vypraviť do sprchy. To ešte len bude úľava a pocit čistoty!

Po pôrode je žena spotená, zašpinená od hlienov a plodovej vody, hoci po príjemnom bondingu, a túži sa sama osprchovať. Vonkajšie genitálie jemným prúdom vlažnej vody môže ľahučko pomasírovať. Potom opäť potrebuje vložku, ktorú môže postriekať hojivou a chladiacou bylinkovou penou.

Tá uľaví od pocitu horúčavy a bolesti, pomôže aj hojiť drobné či väčšie rany v okolí vyústenia močovej trubice, konečníka, prípadne veľmi dobre hojí hemoroidy. Ženy sa boja prvej stolice po pôrode práve kvôli hemoroidom. Používajú sa tradičné bylinky - hamamel, mentol.

Dobré je vedieť, že prirodzene častejšie močenie po pôrode (telo sa zbavuje prebytočnej tekutiny z obdobia tehotenstva) pomáha čistiť močovú trubicu a okolie jej ústia. Niekedy môže byť močenie spojené s bolestivým štípaním práve z dôvodu poranenia.

Preto aj používanie hojivej peny na vložkách pomôže ochladiť a hojiť okolie močovej trubice.

Všeobecne platí rada – akonáhle to pôjde, bežte do sprchy, po močení a stolici použite spršku na oplach genitálií. Vložky meňte často a spolu s nimi používajte jednorazové nohavičky. Často genitálie vetrajte. Sucho aj vzduch tiež pomáhajú hojiť.

Očistky sa postupne menia čo do množstva, farby i zloženia, poranenia sa hoja a od toho sa tiež odvíja starostlivosť o hygienu genitálií

A čo sa týka hygieny v oblasti prsníkov? Meňte často vložky na zachytávanie mlieka, rovnako tak podprsenku. Sprchujte sa. S rozvojom laktácie sa budete viac potiť. Od mlieka budete ulepená a od dieťatka poslintaná.

V starostlivosti o bradavky, aby sa upokojili a neboleli, používajte hojivý lanolín alebo bio bylinkový krém na rastlinnej báze a hydrogélové vankúšiky. Budú sa dobre hojiť po počiatočnom nápore dojčenia a satia. Prsia vetrajte. Najmä v teplom počasí v lete alebo doma v čase kúrenia. Dezodorant vyberajte opatrne. Bylinkový, bez hliníkových solí a takmer bez vône.

Záverom: Hygiena genitálií po pôrode alebo 10x denne do sprchy, ľahko sa to povie, ale horšie sa to robí! Tak snáď vám naše informácie pomôžu urobiť konkrétnejšiu predstavu o tom, čo vás čaká.

A hygiena duše? O tom zase niekedy nabudúce.

Zdroj: Mgr. Jana Křemenová, porodná asistentka

Späť do obchodu